- At Home Curaçao Makelaars

Stappenplan aankoop woning of bouwkavel op Curaçao

Stappenplan aankoop woning of bouwkavel op Curaçao
 1. Spaar het vereiste bedrag voor uw eigen bijdrage en kosten koper (k.k.)

Als u een huis of kavel wilt kopen, wordt over het algemeen een eigen bijdrage gevraagd door de financiële instellingen op Curaçao. Meestal wordt 10-50% van de prijs van de woning gevraagd door Curaçaose banken die u als eigen geld moet investeren.

 1. Controleer hoeveel u kunt lenen

De tweede stap is het verkrijgen van inzicht in hoeveel leencapaciteit u heeft. Gebruik de At Home hypotheekcalculator en ontdek het. U kunt zien hoe uw maandelijkse betalingen eruit zouden zien op basis van verschillende rentetarieven, leningsbedragen en hypotheekvoorwaarden met behulp van de At Home-calculator voor hypotheekaflossingen. Het bedrag dat een financiële instelling u leent, is afhankelijk van verschillende zaken, waaronder de hoogte van uw eigen bijdrage, uw huidige inkomen (en schulden) en de waarde van het onroerend goed. Ook de financiële situatie van een eventuele mede-aanvrager wordt beoordeeld: Als u samen met uw partner een woning koopt, houdt de financiële instelling ook rekening met hun financiën.

 1. Zoek woningen die online staan en bekijk de woningen persoonlijk

Het is belangrijk om wat te graven op het gebied waar u een huis wilt kopen voordat u de koopovereenkomst ondertekent. Zodra u het gebied (of gebieden) hebt gekozen waarin u geïnteresseerd bent in het kopen van een huis, registreert u zich bij lokale makelaar. Registreren is gratis en schept voor u geen verplichting. Om te voorkomen dat u veel tijd zal besteden aan het doorbladeren van de websites van diverse makelaars kunt u gratis een zoekopdracht bij At Home plaatsen, https//:athomecuracao.com

Het is belangrijk om woning(en) zelf te bezichtigen. Door huizen in het live te bekijken, krijgt u een meer inzicht in hun potentieel (of het gebrek daaraan) en kunt u meten of ze u dat onbeschrijfelijke ‘gevoel’ geven dat u niet echt vanuit achter een computerscherm kunt krijgen.

 1. Doe een voorlopig bod op een huis of kavel

Een voorlopige aanbieding bevat uw voorwaarden voor het kopen van de woning, de meest voor de hand liggende is de prijs. Het is heel gebruikelijk om minder te bieden dan de vraagprijs. Maar als andere mensen geïnteresseerd zijn in de woning, moet u mogelijk de vraagprijs of zelfs meer bieden. Als u eenmaal hebt besloten hoeveel u wilt bieden, kunt u dit via de telefoon of persoonlijk aan de makelaar doorgeven, maar het is de moeite waard om dit ook schriftelijk te doen. Vermeld in uw aanbod dat er voorwaarden aan verbonden zijn, zoals het regelen van de financieringsbehoefte, een inspectie (om eventuele problemen met het onroerend goed te vinden: zie volgende stap) en dat het huis van de markt wordt gehaald. De verkoper kan uw bod afwijzen of een nieuw bod doen (tegenbod).

 1. Inspecteren alvorens te kopen

Zodra uw aanbod is geaccepteerd, helpt een inspectie onderzoek om de staat van het gebouw te beoordelen en structurele problemen op te sporen. Hoewel een inspectie optioneel is, is het beter om op de hoogte te zijn van eventuele problemen voordat u koopt, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Door de woning te laten inspecteren, kunnen defecten worden gedetecteerd die de waarde ervan kunnen beïnvloeden. Mogelijk kunt u ook onderhandelen over een prijsverlaging, bijvoorbeeld als in het inspecteursrapport staat dat het dak moet worden vernieuwd. Verwar een taxatierapport niet met een inspectierapport – het zijn twee verschillende dingen en u moet altijd uw eigen onderzoek laten doen.

 1. Onderteken de (voorlopige) koopovereenkomst

Een koop- en verkoopovereenkomst is een juridisch bindend contract tussen u en de verkoper. Het bevat alle details, voorwaarden van de verkoop – dit omvat zaken als de prijs, of de koper eerst een ander onroerend goed moet verkopen en de afwikkelingsdatum. Controleer altijd uw koop- en koopovereenkomst met een advocaat, contractdeskundige of notaris voordat u ondertekent: u moet altijd juridisch advies inwinnen voordat u de overeenkomst ondertekent en tijdens het koopproces. U moet de overeenkomst lezen en begrijpen voordat u deze ondertekent. Een koop- en koopovereenkomst wordt onvoorwaardelijk als aan alle voorwaarden is voldaan. De wet geeft u na ondertekening nog 3 dagen bedenktijd.

De makelaar helpt u en de verkoper om de voorwaarden op te nemen die u beiden wilt. Hoewel de agent voor de verkoper werkt, moeten ze ook eerlijk met de koper omgaan. Ze kunnen geen informatie achterhouden en ze moeten u op de hoogte stellen van bekende gebreken aan het huis. Het ondertekenen van een (voorlopig) koopcontract betekent echter niet dat u nu de eigenaar bent! De verkoper zal over het algemeen een aanbetaling verlangen.

 1. Vraag een hypotheek aan via At Home

Het is nu tijd om de financiering veilig te stellen! De At Home Hypotheek biedt u de beste deal op de markt: snel, gemakkelijk en gratis. Binnen 2 werkdagen krijgt u de beste voorwaarden op uw hypotheeklening en weet u precies wat de kosten zijn voor de aankoop van uw eerste woning. Kosten zoals notariskosten (ca. 2%) en overdrachtsbelasting (4% van de leggerwaarde) worden gereguleerd door de Curaçaose wet en kunnen bijvoorbeeld worden gekapitaliseerd in de hypotheeklening. De looptijd van de hypotheeklening en de maandelijkse annuiteitskosten worden voor u samengevat in een grafiek. U kunt de notariskosten eenvoudig berekenen via deze link: http://www.fungaloi-samandar.com/images/downloads/calculate2.php

 1. Zorg dat de verzekeringen op orde zijn en krijg de beste deal via At Home

Als onderdeel van de hypotheekaanvraag bij At Home kunt u eenvoudig de beste deal aanvragen voor uw levens- en opstalverzekering. Het is van vitaal belang dat u een levensverzekering en een opstalverzekering hebt afgesloten op uw nieuwe woning vanaf de dag van eigendomsoverdracht – in feite zullen de meeste hypotheekverstrekkers dit als een voorwaarde stellen voor het verstekken van de hypotheek.

 1. Teken de notariële akte

Om officieel eigenaar te worden, moet u de overdrachtsakte en de hypotheekakte ondertekenen. Ondertekening vindt plaats bij de notaris. Pas dan vindt de eigendomsoverdracht plaats. De notaris bereidt de documenten voor die nodig zijn om het eigendom over te dragen en zorgt ervoor dat uw eigendomsrecht duidelijk is. De notaris voert de transactie uit en dient de aanvraag in bij het om de akten op uw naam over te schrijven. Op deze dag wordt het geld overgemaakt aan de verkoper en kunt u vervolgens de sleutels ophalen bij de makelaar en verhuizen naar uw nieuwe woning.

 1. Gefeliciteerd! U hebt uw eerste huis gekocht!

Vervolgens komt de veel leukere taak om uw eerste huis naar uw smaak in te richten – of te verbouwen.

 1. Verbouwing

Niet alle woningen worden “woonklaar” verkocht. Misschien moeten water- of rioolbuizen worden gerepareerd, moet de bekabeling dringend worden vervangen of moeten (bad)kamers worden vernieuwd. Dit zijn allemaal kosten die bij de aankoop moeten worden meegerekend.

Een huis kopen kost altijd veel geld, en dat geldt ook op Curaçao, ook al zijn de prijzen meestal lager dan in bijvoorbeeld Nederland. Het is meestal een van de grootste mijlpalen in je leven, en ook een van de grootste uitgaven die je in je leven zult maken. Iedereen die een huis koopt krijgt te maken met allerlei financieringskosten en vaak “kosten koper”. De meeste woningen op Curaçao worden vaak verkocht als “kosten koper”. Dit betekent dat alle kosten voor de overdracht voor rekening van de koper zijn. En ook als je dan eindelijk de eigenaar van het prachtige pand bent… dan begint het pas! Omdat er helaas ook extra kosten aan een woning zijn verbonden. Voorbeelden hiervan zijn hypotheek, belasting, groot en klein onderhoud, verzekering, etc.

Hoewel er nog meer kosten zijn bij aankoop van een huis, hebben we de 5 belangrijkste hier uitgewerkt:

1- Belasting

Er zijn 2 soorten belastingen die een belangrijke rol spelen, en dat zijn:

– Overdrachtsbelasting betaal je eenmalig bij aankoop van de woning en bedraagt 4% van de leggerwaarde.

– Onroerende zaak belasting betaal je ieder jaar. Zolang je eigenaar bent van de woning zal je hiermee te maken hebben. Op 1 januari 2014 is een nieuwe onroerende zaak belasting ingevoerd ter vervanging van de grondbelasting. Meer weten over OZB? Klik hier

2- Notaris

Zoals gezegd is de notaris o.a. verantwoordelijk voor de overschrijving van het registergoed en het afdragen van de overdrachtsbelasting, maar dat is niet alles. De notaris is ook verantwoordelijk voor de schuldbriefzegel en de inschrijving van de hypotheekakte. Meestal zijn er vaste tarieven voor het werk van de notaris, maar dit kan per notaris verschillen. Daarnaast zijn de bedragen afhankelijk van de aankoopprijs.

3- Hypotheekakte (bij financiering)

Bij het kopen van een woning hebben de meeste mensen financiering nodig, en dat gaat meestal gepaard met een risicoverzekering en/of een levensverzekering die hiervoor moet worden afgesloten. Het is altijd verstandig om zelf geld te sparen voordat je een woning koopt omdat banken niet graag meer financieren dan de waarde van de woning of het bedrag dat je in een bepaalde periode kunt terugbetalen.

4- Makelaar

Als je een makelaar wilt inhuren voor de aankoop van de nieuwe woning, betaal je ook voor het gebruik van hun diensten. Dit noemen we makelaarscourtage. Deze courtage kan sterk verschillen afhankelijk van het dienstenpakket dat je bij de makelaar afneemt. Het is ook je vertrouwenspersoon die naar je persoonlijke (en ook zakelijke) situatie kijkt om met jou een gewogen stappenplan te maken. Daarin bespreek je ook de kosten van de makelaar.

5- Verbouwing

Niet alle woningen worden “woonklaar” verkocht. Misschien moeten water- of rioolbuizen worden gerepareerd, moet de bekabeling dringend worden vervangen of moeten (bad)kamers worden vernieuwd. Dit zijn allemaal kosten die bij de aankoop moeten worden meegerekend.

Als je een huis wilt kopen, dan zijn er aardig wat kosten aan verbonden. Wij adviseren je om je te laten informeren bij een makelaar met jarenlange ervaring, De At Home makelaars houden ons aanbevolen als aankopend makelaar!

 

Neem vrijblijvend contact op:

At Home Curaçao | All Real Estate
Caracasbaaiweg 202
Willemstad, Curaçao
Tel: +5999 724 4660 / +599 9 788 4663
WA +599 9 512 42 74
sales@athomecuracao.com
https://athomecuracao.com

Bereken uw hypotheek voor "Stappenplan aankoop woning of bouwkavel op Curaçao"
Hypotheek berekening NL

Bereken hypotheek

Ang. 
%
 jaar

Berekening emailen

 
Ontvang een berekening van uw maandlasten en advies van onze hypotheekadviseur.

Hypotheek aanbieders

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste listings per email