Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) - At Home Curaçao Makelaars

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)


Indien je tijdelijk op Curacao gaat wonen en werken moet je dit uiteraard ook formele regelen qua inschrijving. Een van de documenten die nodig is om op Curacoa te mogen werken/wonen is een verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Wat is het?

  Een VOG geeft aan of je geen strafregtelijk verleden hebt want niet hoort bij het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Het is een check van je verleden dus deze zal moeten worden aangevraagd bij de gemeente in Nederland. Op basis van het in de aanvraag vermelde doel voor dit document, wordt er in Nederland een controle uitgevoerd of je geen justitieel verleden hebt, wat een bezwaar kan vormen voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Die controle is sowieso een standaard check op algemene aspecten van een mogelijk strafrechtelijk verleden, maar afhankelijk van het doel van de VOG (= je nieuwe baan op Curaçao) kunnen daar nog enkele specifieke checks aan worden toegevoegd, bv. als je in een werk-omgeving komt met relatief veel contact met mensen (denk aan kinderopvang of taxi). Het gaat bij de aanvraag van een VOG om grotere zaken en er wordt niet gekeken naar kleinere overtredingen.

Waar heb je een VOG voor nodig?

  Om je op Curacao in te schrijven is een VOG een vereiste. Dit omdat Curacao wil controleren wie er binnenkomt.
  Ook het doel van belang. Ga je bv. met kinderen werken, dan wordt er specifiek naar gekeken of dat geen potentieel probleem kan zijn. Het is dus nog steeds mogelijk je VOG te krijgen als je een bepaalde veroordeling hebt die niet direct gerelateerd is.  Ben je bv. veroordeeld voor mishandeling van senioren in een bejaardentehuis waar je hebt gewerkt, dan zou je nog wel in aanmerking kunnen komen voor een VOG met het oog op een kantoorbaan op Curaçao. Let op: Een VOG op zich geeft nergens recht op! Het document is een voorwaarde om bepaalde formaliteiten te regelen op Curaçao, bv. inschrijven als inwoner van Curaçao of het regelen van een

Hoe vraag je een VOG aan?

  Het aanvragen kan op drie manieren:

  1. digitaal
  2. via de gemeente in NL waar je staat ingeschreven
  3. via Justis (alleen als je niet meer in NL ingeschreven staat)

1. VOG digitaal aanvragen

Het wordt algemeen aangeraden om een VOG digitaal aan te vragen, o.a. omdat het voor zowel de aanvrager als de overheid eenvoudiger en sneller is.
Voorwaarden voor digitaal aanvragen VOG:

 • De organisatie die de VOG voor je aanvraagt, moet dit al digitaal doen. Voor emigratie naar Curaçao zal die organisatie je nieuwe werkgever op Curaçao zijn, of -als die nog niet bekend is- het Kabinet van Curaçao (= de officiële vertegenwoordiging in Nederland van Curaçao)
 • Je staat nog ingeschreven in een gemeente in Nederland
 • Je hebt een BSN en een gebruikersnaam + wachtwoord voor je DigiD
 • Je kunt betalingen via iDEAL maken

De organisatie bereidt de aanvraag digitaal voor. Als resultaat daarvan krijg jij een e-mail dat er een VOG-aanvraag voor jou gedaan is. Door in te loggen in je DigiD kun je die aanvraag bekijken en aanvullen of corrigeren waar nodig. Zodra je bevestigt dat de aanvraag correct is, zal de aanvraag door Justis (= Ministerie van Veiligheid & Justitie) in behandeling genomen worden.

2. VOG aanvragen via je gemeente

Indien het niet mogelijk  is om je VOG digitaal aan te vragen (bv. omdat je geen user-id hebt voor je DigiD), dan kun je hem ook aanvragen door langs te gaan bij je gemeente.
Voorwaarden voor VOG aanvragen bij je gemeente:

 • Je moet een volledig ingevuld aanvraagformulier hebben
 • Aanvragen doe je bij de gemeente waar je staat ingeschreven
 • Als je naar de gemeente gaat om je aanvraag in te dienen moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen

Het aanvraagformulier wordt aangeleverd door de organisatie die de aanvraag voor je in gang zet. In de praktijk zal dit vrijwel altijd je nieuwe werkgever (op Curaçao) zijn, of -als die nog niet bekend is- het Kabinet van Curaçao (= de officiële vertegenwoordiging in Nederland van Curaçao).

3. VOG aanvragen als je niet meer in NL ingeschreven staat

Indien je al woonachtig bent op Curacao en niet meer ingeschreven staat in Nederland kun je je VOG aanvragen door een mailtje te sturen naar Justis; vog.np.rni@minvenj.nl.
Voorwaarden voor aanvraag via e-mail bij Justis:

 • Voor ekle losse aanvraag van een VOG  dien je een e-mail te versturen, samenvoegen van meerdere aanvragen is niet toe gestaan
 • Het aanvraagformulier dient volledig ingevuld  bijgevoegd in de e-mail te staan als PDF
 • Deel 2 van het formulier dient te worden ingevuld door je nieuwe werkgever op Curaçao, of -als die nog niet bekend is- door de overheid van Curaçao.
 • Je stuurt een kopie van je paspoort of ID-kaart mee als bijlage in de e-mail
 • Een digitale afbeelding (hoeft geen pdf te zijn) van bv. een bankafschrift om aan te tonen dat je de betaling gedaan hebt.
 • De aanvraag + alle benodigde documenten zitten in één e-mailbericht van max. 10MB groot

Betaalgegevens van Justis: Maak € 41,35 over op Rekeningnummer NL31 INGB 0705 0054 53 t.n.v. Justis/COVOG te Den Haag, onder vermelding van de naam van de aanvrager. Voor een overboeking uit het buitenland heb je ook deze info nodig: BIC-code INGBNL2A, ING Bank. Adres: ING Bank N.V., Foreign Operations, postbus 1800, 1000 BV Amsterdam. Let hierbij goed op dat je mogelijke transactiekosten voor de betaling vanuit Curaçao naar Nederland ook zelf moet betalen, bovenop die € 41,35. De aanvraag zal pas worden opgepakt zodra de volledige € 41,35 door Justis is ontvangen.

Wat kost het aanvragen van een VOG?

  De prijs is afhankelijk van hoe je de VOG aanvraagt:
  VOG digitaal aanvragen kost € 33,85 (te betalen via iDEAL vóór de behandeling van je aanvraag).
  VOG aanvragen bij je gemeente kost meer, namelijk € 41,35 (te betalen als je de aanvraag gaat indienen bij de gemeente).
  Vraag je de VOG aan via Justis omdat je niet meer in Nederland staat ingeschreven, ook dan betaal je € 41,35 (+ kosten voor betaling vanuit het buitenland).

Wanneer vraag je je VOG aan?

  Gemiddeld duurt het een week of 3 tot je VOG binnen is. Het is verstandig om een beetje marge in te bouwen en je VOG minstens 5 weken voor je vertrek naar Curacoa aan te vragen. Aangezien je VOG maximaal 3 maanden geldig is moet je het ook niet te vroeg van te voren doen.

Aanvragen VOG via Kabinet van Curaçao

  Als er nog geen nieuwe werkgever bekend is op het moment dat je de VOG wilt gaan aanvragen, dan kun je hem aanvragen met het Kabinet van Curaçao als aanvragende organisatie.

  1. Vul het aanvraagformulier VOG np Curacao in voor zover mogelijk,
  2. Stuur dit op naar (of ga persoonlijk langs bij) het Kabinet van Curaçao (kost € 24,95),
  3. Als je het aanvraagformulier retour hebt ga je er mee naar je gemeente (kost € 41,35).

Opsturen naar Kabinet van Curaçao:

   • Vóóraf (!) € 24,95 overmaken op NL46 ABNA 0529 3754 86 t.n.v. de Gevolmachtigde Minister van Curaçao te Den Haag met vermelding van je naam
   • Het ingevulde aanvraagformulier opsturen naar Kabinet van Curaçao, postbus 90706, 2509 LS, Den Haag (Let op: Dit is een nieuw postadres)
   • Kopie legitimatiebewijs bijvoegen en kopie van bewijs van de betaling.

Persoonlijk langs gaan bij Kabinet van Curaçao:

   • Dit kan alleen op afspraak!! Dit kan sinds kort (aug. 2016) via de website, of bel op werkdagen tussen 09:00-12:00 naar 070 3066 111
   • Bezoekadres: Kabinet van Curaçao, Prinsegracht 63-65, Den Haag (Nieuw bezoekadres!)
   • Neem geldig legitimatiebewijs mee
   • Je moet ter plekke € 24,95 betalen, pinnen is mogelijk (sinds kort)
   • Het werktempo is Curaçaos ;-), dus denk niet dat je met 10 minuten weer buiten staat

N.B.1: Per 1 januari 2016 kost de aanvraag van een VOG € 24,95. Op sommige websites zul je wellicht nog een prijs van € 19,95 zien, maar dat is de oude prijs.

Feitjes VOG

  1. Het is juist makkelijker om de VOG nog aan te vragen zolang je nog wel bent ingeschreven als inwoner van een Nederlandse gemeente.
  2. . Je VOG is een voorwaarde (vereist document) om een Verklaring van Rechtswege (= werkvergunning) aan te kunnen vragen op Curaçao.
  3. Voor elk nieuw doel (= nieuwe baan) moet een nieuwe VOG worden aangevraagd, ook al is je nieuwe baan in dezelfde branche als waarvoor je al een VOG hebt.
  4.  Hoe makkelijk men op Curaçao soms met de regeltjes om kan gaan, hier zijn ze heel strikt op: Een VOG mag max. 3 maanden oud zijn. Is de VOG ouder, dan vervalt sowieso de geldigheid.

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste listings per email

Begin met chatten!
1
Need help?
Hi, kan ik u helpen?