Verklaring van Rechtswege - At Home Curaçao Makelaars

Verklaring van Rechtswege

Verklaring van Rechtswege


Als je voor een bepaalde rijd op Curaçao wilt gaan werken zonder je in te schrijven als inwoner van Curaçao heb je een Verklaring van Rechtswege nodig. Maar wanneer voldoet een Verklaring van Rechtswege en hoe vraag je er eentje aan?

Verklaring van Rechtswege aanvragen

De verklaring van Rechtswege is nodig om tijdelijk te werken op Curacao indien je geen Sedula(bewijs van inschrijving in het bevolkingsregistrer van Curacao) hebt. Dit is mogelijk als je maximaal 6 maanden per kalenderjaar op Curacao woont. Je kan dus gewoon legaal op Curacao werken zonder dat je ingeschreven hoeft te staan. Nederlanders hebben het voordeel dat ze op het eiland mogen zijn op het moment dat ze de aanvraag doen en tijdens het proces van de aanvraag ook op het eiland mogen werken. Een Verklaring van Rechtswege kun je alleen aanvragen door te mailen naar of langs te gaan bij de Toelatingsorganisatie (TO) : Pietermaai Parking Mall unit 21-22, Willemstad, Curaçao tel.: +5999 733 2000 mail: sita@gobiernu.cw.

Verklaring van Rechtswege en Sedula

Een Verklaring van Rechtswege is eigenlijk ook verplicht bij het aanvragen van een Sedula. Maar omdat dit nog vrij nieuw is bestaat er nog een inconsequent beleid op de handhaving hiervan, dit zorgt nog wel eens voor verwarring. De ene amptenaar kan je zomaar naar huis sturen terwijl de andere het achteloos zal accepteren.

Wel of niet voor laaggeschoolde beroepen

Rond maart 2016 maakte Minister Larmonie-Cecilia van Sociale ontwikkeling, arbeid en welzijn bekend dat er voorlopig geen werkvergunningen voor 34 laaggeschoolde beroepen zouden worden afgegeven aan mensen van buiten Curacao. Deze maatregel is bedoeld om de werkeloosheid in Curacao aan te pakken.Dit zorgde voor veel onrust onder Nederlanders die van plan waren (tijdelijk) op Curacao te gaan wonen. Als snel werd bekend dat deze regel niet zou gelden voor Nederlanders die zich op Curacao willen vestigen.

 

Kosten Verklaring van Rechtswege

Een Verklaring van Rechtswege kost NAF 615,- (leges + retributie). Als je via bovenstaand mailadres een afspraak hebt gemaakt, krijg je via mail een afspraakbevestiging met daarbij gelijk de factuur. Die factuur moet je vóóraf betalen bij een filiaal van Girobank. Let op: Betalen bij de Toelatingsorganisatie is niet mogelijk. Je moet ook echt naar de Girobank, betaalbewijs via een andere bank wordt niet geaccepteerd!

Vereiste documenten bij aanvraag Verklaring van Rechtswege

  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), via je werkgever op Curaçao of overheid Curaçao (niet ouder dan 3 maanden)
  • Werkgeversverklaring van je (nieuwe) werkgever in Curaçao óf een bewijs van voldoende middelen van bestaan (zie onderaan deze pagina)
  • Kopie geldig paspoort
  • Recente geboorteakte (niet ouder dan 6 maanden)
  • Indien getrouwd: Kopie huwelijksakte (max. 6 maanden oud)
  • Indien samenwonend: Notariële samenlevingsovereenkomst (in NL afgesloten), + bewijs dat je ongehuwd/gescheiden/weduwe/weduwnaar bent
  • Indien kind(eren): Bewijs van aanmelding of inschrijving op een school op Curaçao
  • Twee pasfoto’s
  • Betaalbewijs leges

Doorlooptijd aanvraag Verklaring van Rechtswege

Het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege kan redelijk snel gaan. Als je je aanvraag compleet en correct invult kan het al binnen 10 werkdagen geregeld zijn.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege zul je ook een Verklaring Omtrent Gedrag moeten meesturen. Deze kan je via het internet aanvragen of bij het gemeentehuis.

Werkgeversverklaring óf bewijs van voldoende middelen van bestaan

Voor de aanvraag van een Verklaring van Rechtswege heb je ook een Werkgeversverklaring nodig. Dit formulier moet je laten invullen door je toekomstige werkgever en bijvoegen bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege. Indien je nog geen zekerheid van een baan hebt moet je aantonen over voldoende middelen te beschikken om je verblijf te kunnen bekostigen.

Voldoende middelen van bestaan

Kun of wil je geen werkgeversverklaring aanleveren, dan mag je ook een bewijs van voldoende middelen van bestaan meesturen: bewijs dat je voldoende geld hebt om voor jezelf (en eventueel je gezin) te kunnen zorgen. Dit kun je als verklaring bij je bank opvragen. Reken hierbij met NAF 1.500 per maand per volwassene, en als je kinderen meeneemt dan nog NAF 250 (0-6 jr.), NAF 350 (6-12 jr.) of NAF 500 (12 jr. en ouder) per kind per maand.

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste listings per email

Begin met chatten!
1
Need help?
Hi, kan ik u helpen?