Auto op Curaçao
Audi – Seat – Porsche, Kia, Peugeot – Great Wall, Renault – Fiat, Toyota – Lexus, Honda – Suzuki, Ford, Hyundai, Mini, BMW, Land Rover – Jaguar, Mercedes, Volkswagen en Mazda.
Geen officiële dealer
Van andere merken zoals Citroën, Opel, Volvo en Alfa Romeo is er geen officiële dealer op Curacao. Deze merken kunt u wel bij andere (on)officiele garages laten maken. Bij Autobedrijf de Garaga kunt u bijvoorbeeld goed terecht indien u in het bezit bent van een Volvo. Ook bij Autobedrijf Willemstad kunt u uw auto goed laten repareren.
Auto verschepen naar Curaçao: Registreren en verzekeren
Indien u uw auto wilt laten verschepen moet de auto minimaal een jaar op uw naam staan. Als de auto korter dan een jaar op je naam staat moeten er invoerrechten betaald worden.Deze bedragen 27% plus nog 9 % omzetbelasting over de CIF-waarde van de auto, dit is de dagwaarde van de auto+de kosten van het verschepen. Per huishouden is het toegestaan om één auto mee te nemen.
Ook moet je enkele stappen doorlopen om je auto correct verzekerd en geregistreerd te krijgen:
- Op Curacao is het verplicht als eerste je auto minstens WA te laten verzekeren. Dit kan bij een van de diverse verzekeringsmaatschappijen, bv. Ennia, Seguros Brouwer of United. Hier heb je je Nederlande kentekenbewijs en eventueel je no-claim certificaat voor nodig.
- Met je verzekeringsbewijs, Nederlandse kentekenbewijs, je eigen identiteitspapieren en het formulier ‘registratie Personenvoertuig verhuisboedel’ (die krijg je van de douane, met stempel) ga je naar het keuringslokaal in Parera (zie hieronder meer over autokeuring). Daar wordt een kentekennummer toegekend, en maak je gelijk een afspraak voor een keuring.
- Vervolgens ga je terug naar je verzekering om je kentekennummer op je verzekeringsbewijs te laten registreren.
- Nadat je auto gekeurd is (kosten NAF 30,-) krijg je een keuringskaart. Met die keuringskaart én verzekeringsbewijs ga je naar de Eilandsontvanger (Belastingkantoor aan de Regentesselaan, Emmastad. Maandag t/m vrijdag van 07:45 tot 15:30). Na betaling van de Wegenbelasting krijg je je kentekenplaat.
- Haal je Nederlandse kentekenplaat er af en zet je Curaçaose kentekenplaat er voor in de plaats.
Hiermee ben je volgens het juiste proces geregistreerd en verzekerd. Veel rijplezier!
Auto huren of kopen op Curaçao?
Indien je voor een een tijdelijke periode naar Curacao Als je tijdelijk naar Curaçao gaat (bv. voor een stage of sabbatical) zul je waarschijnlijk twijfelen of je een auto moet kopen of huren. Het is een beetje afhankelijk van je situatie en wat voor auto je zoekt, maar zowel het huren als kopen van een auto op Curaçao kan interessant zijn.
Auto kopen op Curaçao
Voor het kopen van een auto op Curacao kunt u terecht bij dealers van verschillende automerken, deze bieden nieuwe en twedehands auto’s aan. Tweedehands auto’s kunt u ook kopen bij autohandelaren of particulieren. Op websites als Marktplaats, ViaVia of Curacars worden velen auto’s aangeboden. Ook via Facebook kunt op pagina’s als Autocuracao en 2ehandscuracao auto’s vinden.
Koopproces bij een occasion op Curaçao
Als je een tweedehands auto koopt op Curacao zijn er enkele stappen die moeten worden doorlopen voordat u kunt gaan rijden:
- De koper én verkoper moeten samen naar de Belastingdienst (Belastingkantoor aan de Regentesselaan, Emmastad. Maandag t/m vrijdag van 07:45 tot 15:30) om een Tegenaangifte formulier (roze formuliertje) in te vullen en in te leveren.
- Als koper ga je met jouw kopie van dat Tegenaangifte formulier naar het Keuringslokaal in Parera om de auto over te schrijven en de keuringskaart op jouw naam te laten zetten.
- Vervolgens ga je als nieuwe eigenaar de autoverzekering regelen, …
- … en daarna weer met het verzekeringsbewijs naar de Belastingdienst om de motorrijtuigenbelasting op naam van de koper te laten zetten (geel formuliertje).
Benodigde documenten bij dit traject:
- Een Sedula of rijbewijs (Je kunt dus ook een auto kopen ook als je je niet in laat schrijven op Curacao!) van de koper
- Kopie identiteitsbewijs (Sedula of paspoort) van de verkoper
- Kopie van het Tegenaangifte formulier (roze formuliertje)
- Kwitantie van de koop van de auto (koopcontract, door beide ondertekend), met handtekening van de verkoper dat betaling volledig is gedaan.
- De oude keuringskaart van de auto (van de verkoper dus)
Als je je auto koopt via een dealer of handelaar, is het waarschijnlijk ook mogelijk dat zij dit hele traject voor je afhandelen!
Autokeuring op Curaçao
Op Curacao moet uw auto ook gekeurd worden, dit moet eens per twee jaar gebeuren. De keuring is hier wel heel anders dan in Nederland. Waar ze in Nederland naar bijna alle onderdelen van de auto kijken controleren ze op curacao de lichten, de toeter en de remmen.
Eerst moet je een afspraak maken. Dat kun je prima via e-mail regelen: mailen naar sita@gobiernu.cw en meestal nog dezelfde dag heb je een mail terug met een datum en tijd voor je keuring. Omdat iedereen zich steeds beter aan de afgesproken tijd houdt, gaat de hele keuring tegenwoordig een stuk sneller dan voorheen, toen je makkelijk een halve dag kwijt kon zijn.
- Voor je keuring moet je rijden naar het terrein van DOW (Dienst Openbare Werken) op Parera (Abattoirweg). Als je langs de portier rijdt direct links af, en na ong. 200 mtr. moet je links het parkeerter oprijden.
- Hier zijn een paar lage gebouwtjes, je moet door het rechtse hek lopen en dan naar het derde gebouw van links. Bij dit gebouw moet je betalen.
- Als je aan de beurt bent om te betalen moet je de oude keuringskaart overhandigen. Je krijgt na de betaling een geel A4-tje retour: het keuringsformulier. De kosten bedragen Nafl 30,- voor de keuring en eventueel nog eens 30 Nafl indien de oude keuringskaart verlopen is.
- Als je aan de beurt bent wordt je auto snel gekeurd. Hierna moet je de auto op het parkeerterrein naast de garageboxen zetten en weer naar het kantoor lopen waar je je nieuwe keuringskaart ontvangt.
‘Mannetjes’ voor de autokeuring
mail Laura
Motorrijtuigenbelasting op Curaçao
Op curacao maakt het voor de wegenbelasting niet uit hoeveel kilo je auto weegt, hier wordt het namelijk gebaseerd op de brandstof en het bouwjaar van de auto.De wegenbelasting moet eens per jaar of eens per half jaar vooraf betaald worden, als bewijs ontvang je een sticker voor op de ruit.
- Bij betaling moet je de volgende documenten meenemen:
- Een geldige keuringskaart
- Een geldig verzekeringsbewijs
- Een betalingsbewijs van de Motorrijtuigenbelasting over het voorgaande jaar
- Betaal je voor een half jaar dan krijg je een rode sticker, betaal je voor een heel jaar dan krijg je een blauwe sticker.
- Je kunt betalen op de volgende locaties:
- Landsontvanger (non-stop van 07:45 tot 15:30 uur)
- Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU (non-stop van 08:00 tot 15:30 uur)
- Kantoren van Girobank te Colon, Dokterstuin, Marshe Nobo, Santa Rosa, Janwe, Santa Maria, Zuikertuin, Scharloo, La Confianza en Renaissance (non-stop van 08:00 tot 15:30 uur)
- Kantoren van Nieuwe Post te Paseata Santa Rosa, Otrobanda, WTC en Groot Kwartier (maandag t/m donderdag non-stop van 07:30 tot 17:00 uur en vrijdag non-stop van 07:30 tot 16:30 uur)
Let op: Zeker als de nieuwe stickers net beschikbaar zijn, kan het vrij druk zijn op de populaire locaties. Voor je het weet sta je zo maar een half uur of (veel) langer in de rij. Tip: Vermijd de locaties die redelijk centraal in Willemstad liggen (zoals bv. Zuikertuin, Janwe, Santa Rosa, Scharloo en Otrabanda). Ga je bv. naar Nieuwe Post in het WTC dan sta je vaak met 5 minuten weer buiten.
Tariefen Motorrijtuigenbelasting Curaçao
De tarieven van de motorrijtuigenbelasting worden jaarlijks aangepast, maar hierbij ter indicatie de tarieven van 2015. Gelukkig in de meeste gevallen een stuk lager dan we in Nederland gewend zijn!
- Reguliere auto, op benzine, bouwjaar 2006 of eerder: NAF 145 voor een half jaar, NAF 271 voor een heel jaar.
- Reguliere auto, op benzine, bouwjaar 2007 of later: NAF 206,50 voor een half jaar, NAF 394 voor een heel jaar.
- Reguliere auto, op diesel (ongeacht leeftijd): NAF 585,50 voor een half jaar, NAF 1.152 voor een heel jaar.
Of kijk op de site van de Belastingdienst voor een actueel en compleet overzicht van Motorrijtuigenbelasting op Curaçao.
Bij een nieuwe toekenning wordt NAF 25,- gerekend voor de kentekenplaten.
Rijbewijs op Curaçao
Op Curacao kan je gewoon met je Nederlandse rijbewijs rijden, wel moet je deze laten registreren bij het Bureau examen en afgifte rijbewijzen op de Santa Rosaweg 36.
Nederlandse rijbewijs verlopen op Curaçao
Als je bent ingeschreven op Curacao en je Nederlandse rijbewijs verloopt heb je 2 opties:
- Je Nederlandse rijbewijs verlengen bij de RDW in Nederland. Let op dat je dit doet voordat je rijbewijs verlopen is!
- Een Curaçaos rijbewijs aanvragen. Als je Nederlandse rijbewijs maximaal 6 maanden verlopen is, kun je een Curaçaos rijbewijs aanvragen. Ga hiervoor met je paspoort en Sedula, je Nederlandse rijbewijs én een doktersverklaring naar de Gezaghebber. De doktersverklaring haal je eerst bij de Eilandsontvanger (kost NAF 10,-) en daarna ga je er mee naar een huisarts.