Honden op Curaçao
Honden in Curaçao, je ziet ze overal. Als huisdier, waakhond of één van de vele zwerfhonden op het eiland
Zwerfhonden op Curaçao
Er zijn heel veel honden op Curaçao, en zeker veel zwerfhonden (ook wel Westpointers genoemd). Volgens de geruchten zijn er rond de 40.000 zwerfhonden Curaçao struinen. Aangezien er slechts 60.000 huishoudens op het eiland zijn zou dus bijna elk gezin een straathond in huis m Met slechts 60.000 huishoudens zou je dus in bijna elk huishouden een zwerfhond moeten opnemen om dit probleem weg te werken. Hoe zijn dit er zoveel geworden en waarom worden het er niet minder? Op Curaçao zijn honden populair als huisdier/waakhond, maar als de hond ziek wordt kost het een groot deel van de bevolking teveel moeite en/of geld om er mee naar de dierenarts te gaan, en wordt de hond ergens gedumpt. Ook worden er regelmatig puppies gevonden: blijkbaar is daar dan geen plek meer voor, en ontloopt men de verantwoording door de puppies ergens langs de weg uit de auto te zetten. En helaas is castratie of sterilisatie van de hond voor velen ook teveel moeite, of vindt men dat je de mannelijkheid wegneemt van de hond met een castratie.
Stichting DOG Curaçao
Op Curaçao lopen veel zwerfhonden rond die een zwaar en eenzaam leven lijden. Er zijn stichtingen en individuen die een groot hart hebben en zwerfhonden helpen, van straat halen, opknappen en er een (nieuw) baasje voor zoeken. Toch blijkt uit ervaring dat de straathondjes niet altijd een for-ever-home vinden en de reden kan zijn dat ze zo getraumatiseerd zijn dat ze bijvoorbeeld gedragsproblemen hebben (heel angstig). Maar ook hun leeftijd of een medisch probleem kan een reden zijn dat er geen thuis voor sommige honden gevonden kan worden. Fosteren is tijdelijk dus uiteindelijk moeten de hondjes daar weer weg en waar moeten ze dan heen? Stichting DOG Curacao is een tehuis voor hondjes die niet of moeilijk te adopteren zijn. Bij Stichting DOG krijgen ze alle verzorging die ze nodig hebben, mogen ze zijn wie ze zijn en hoeven ze nooit meer weg, tenzij er een lief baasje komt die een gouden mandje voor ze heeft. Er zijn gemiddeld 40 honden in huize DOG, angstig, kreupel, hartproblemen, te druk, doof etc, allemaal hebben ze een eigen verhaal. Wil je de verhalen lezen, kijk dan op www.stichtingDOG.org.
Help Stichting DOG !
Stichting DOG krijgt geen subsidie. Gelukkig zijn er vaste donateurs die de verzorging van de hondjes betalen. Elk hondje heeft een “afstandadoptie-baasje”, die het voer en de maandelijkse preventieve medicatie betaald. Maar er is meer geld nodig voor o.a. de incidentele medische kosten en veel ‘hardware’ als speelgoed, voederbakken, hokken, etc. Wil jij ook Stichting DOG ondersteunen.
Honden als huisdier op Curaçao
Veel mensen op Curaçao hebben een hond (of vaak meer) als huisdier. Het grote voordeel ten opzichte van Nederland is dat de honden op Curaçao vaak lekker los in de tuin kunnen lopen, omdat het er altijd lekker weer voor is en de tuinen wat groter zijn. Tegelijkertijd wordt de hond dan ook als een soort van waakhond ingezet. Niet echt agressief, maar als een inbreker kan kiezen tussen een huis mét en een huis zonder hond…
Omdat de hond bij veel mensen vrij in de tuin kan lopen, is het op Curaçao minder gangbaar om 3x per dag met de hond te gaan wandelen. Uiteraard is het voor de hond wel prettig als hij regelmatig (bij voorkeur één keer per dag) even lekker er op uit kan. Lopen door de woonwijk kan, maar het is veel lekkerder als hij even los kan rennen. Gelukkig is er op Curaçao voldoende gelegenheid voor, en is er van waar je ook woont eigenlijk altijd wel binnen maximaal 10 minuten rijden een rustig buitengebied waar je de hond los kan laten lopen. Doe de hond wel een ‘dog tag’ om met zijn naam en jouw contactgegevens! Mocht hij wegrennen en gevonden worden dan is de hond weer snel bij je.
Hondenstrandjes
Ook al is er veel strand op Curaçao, lang niet overal zijn honden op het strand toegestaan (ook niet aangelijnd). In Banda Abou heb je wat meer de ruimte en de mogelijkheden om met je hond naar een strand te gaan, maar ook in en om Willemstad zijn er mogelijkheden:
- St. Jorisbaai: Een bekend en populair uitlaatgebied voor honden op Curaçao. Hier kunnen ze heerlijk los lopen, maar let (in het weekend) wel op dat ze niet achter de kite-surfers aan gaan of schrikken van de crossmotoren op de crossbaan. N.b.: Houd het een beetje in de gaten: de parkeerplaats is ook een populaire plek voor auto-inbraken!
- Jan Thiel (achterste deel): Bij de rotonde bij Chogogo parkeren (niet op het parkeerterrein) en dan het pad dat naar de zee loopt nemen (dus niet het pad langs het hek). Hier is het lekker rustig en kun je je hond los door zand en zee laten rennen. Het begin ligt nog vol met keien, maar als je een stukje doorloopt kom je bij de zoutpannen waar je heerlijk met je hond het rustige water in kunt.
- St. Michiel, Semi Boca: Bij dit kleine dorpje net naast Willemstad is ook een hondenstrandje. Zelf ben ik er nog niet geweest, dus geen ervaring mee.
- Playa Kanoa: Ik weet niet of hier honden op het strand officieel zijn toegestaan, maar omdat het er meestal toch erg rustig is en je flink de ruimte hebt kun je hier ook eens naar toe om je hond lekker te laten uitrazen.
Hondenziekten
Mede door het grote aantal honden op Curaçao, zijn er enkele hondenziekten die structureel of regelmatig aanwezig zijn. Veel zwerfhonden hebben last van hartworm, luizen en/of karpattenziekte. Eind 2013 was ook het parvovirus weer gesignaleerd op Curaçao. Pas dus op met honden in Curaçao, en voorkom dat je met alle goede bedoelingen bij het redden van een zwerfhondje gezonde honden besmet.
Hondentraining
Als je met je hond naar hondentraining wilt, kan ik Yuka aanraden, ook als uitlaatservice hét adres voor je hond op Curaçao. Yuka is niet duur, stelt comfort en veiligheid van de hond centraal en kan eventueel ook bij je thuis langs komen voor individuele training.
Hond van Curaçao naar Nederland
Veel Nederlanders die voor enkele maanden of jaren naar Curaçao komen, besluiten op Curaçao om een hond te nemen. Als je dan weer terug naar Nederland gaat, moet je je hond natuurlijk ook meenemen. En nee, je hond op Curaçao achterlaten is echt not done!
– Als het een klein hondje is, kun je bij de KLM de hond als handbagage meenemen het vliegtuig in. Je hond mee als handbagage in de cabine is bij TUI niet mogelijk bij vluchten buiten Europa. Dus voor de vlucht Amsterdam-Curaçao en v.v. is dit niet mogelijk! De regels voor honden in de cabine bij de KLM:
- De bench of reistas mag max. 20 cm hoog zijn, waarbij de hond nog wel comfortabel moet kunnen staan en liggen
- Het totale gewicht van hond + bench of reistas mag niet meer zijn dan 6kg
- De bench of reistas moet onder de stoel voor je worden geplaatst
- Je moet dit minimaal 48 uur van tevoren aanmelden
- Het klinkt raar, maar vanwege beperkte ruimte onder de stoel voor je is dit niet mogelijk bij Business Class en Economy Comfort!
– Al snel is een hond te groot voor de cabine en moet de hond als bagage worden ingecheckt. Bij TUI telt dit mee als reguliere bagage, bij KLM moet je dit apart boeken voor US$ 200 (ongeacht de grootte van de hond of de bench). Bij beide maatschappijen minimaal 48 uur van tevoren aanmelden! Er zijn maar enkele plaatsen voor honden in een vliegtuig, dus zorg dat je op tijd boekt.
– De hond moet in een voor vliegtuigen goedgekeurde bench. De IATA (International Air Transport Association) heeft hier richtlijnen voor opgesteld, maar luchtvaartmaatschappijen mogen hier van afwijken:
- Breedte van de bench: 2x de schouderbreedte van de hond
- Hoogte van de bench: stahoogte, gemeten vanaf bovenkant van de kop tot aan de grond
- Lengte van de bench: De lengte van neus tot kont (dus niet de staart meetellen), plús de lengte van de voorpoten
- Voldoende ventilatieopeningen
- De bodem moet dicht zijn en mag geen vocht doorlaten
- Eén kleed voor de hond in de bench, geen riemen etc.
- Een handgreep aan beide zijkanten van de bench
- Een drinkbak moet in de bench aanwezig zijn, en van buitenaf te vullen tijdens de vlucht
- Een voederbak moet in de bench aanwezig zijn, of aan de buitenkant vastgemaakt
- Géén bench die alleen bestaat uit staaldraad
- Als er wielen onder de bench zitten moeten die voor de vlucht verwijderd worden
– De hond moet ingeënt zijn tegen rabiës, minimaal een maand en maximaal een jaar vooraf.
– De hond moet een gezondheidsverklaring hebben van de dierenarts, maximaal 10 dagen oud. Hiermee kun je bij de GGD je vliegpapieren ophalen (NAF 60,- betalen, pinnen niet mogelijk!) – Alle papieren in drievoud meenemen: twee voor bij de incheckbalie, eentje bevestigen aan de bench
Als je de reservering voor je hond maakt bij de KLM of TUI, check nog even wat de regels zijn en of je alles goed geregeld hebt!
Hond van Nederland naar Curaçao
Heb je in Nederland al een hond, en wil je die meenemen naar Curaçao, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
- Zorg voor een geldige gezondheidsverklaring, niet ouder dan twee weken. De dierenarts moet hiervoor een verklaring invullen in het EU-dierenpaspoort.
- De hond moet gechipt zijn.
- De hond moet een rabiësprik gehad hebben, minimaal een maand voor vertrek, maar niet langer dan een jaar geleden.
- De hond mag geen inwendige of uitwendige parasieten hebben. Hiervoor moeten zijn tussen de 24 en 48 uur voor vertrek zijn behandeld met een geregistreerd dierengeneesmiddel, wat vermeld moet worden in het dierenpaspoort.
- Sta je niet als inwoner van Curaçao ingeschreven bij de Kranshi, dan betaal je invoerrechten voor je hond (NAF 155,-). Zodra je bent ingeschreven én je hebt een inboedelverzekering, dan kun je de invoerrechten terugvorderen. Maar alleen als je je hond langer dan 6 maanden hebt. Sta je wel al ingeschreven bij de Kranshi en je hebt je hond langer dan 6 maanden, dan hoef je geen invoerrechten te betalen.
- Voor het vliegen met de hond van Nederland naar Curaçao gelden uiteraard dezelfde richtlijnen als hierboven vermeld bij vliegen met de hond van Curaçao naar Nederland.