De 7 meest gemaakte fouten door huizenkopers in Nederland
Op zoek naar een koophuis? Stap dan niet in dezelfde valkuilen als de 21000 huizenkopers die een online training volgden bij De Onderhandelmakelaar. De aankoopmakelaar hield bij welke vragen werden gesteld tijdens de trainingen en turfde de (slechte) ervaringen die huizenkopers deelden. Daaruit kwamen 19 valkuilen naar voren. Hier worden de zeven meest gemaakte fouten besproken. Lees en leer
1. De eerste stap overslaan, namelijk het opvragen van informatie zoals de WOZ-waarde en het bedrag waarvoor een hypotheek is afgesloten. Deze gegevens helpen je bepalen of de vraagprijs redelijk is. De WOZ-waarde kun je opvragen bij wozwaardeloket.nl, het hypotheekbedrag bij het Kadaster.
2. Blindstaren op enkele aspecten, zoals een tuin op het zuiden of een nieuwe keuken. Hierdoor zie je gebreken makkelijker over het hoofd.
3. Pietluttigheid verwarren met sterk onderhandelen, daarmee zet je je als koper op achterstand. Volgens De Onderhandelmakelaar maken vooral mannen zich hier schuldig aan.
4. Een ‘psychologische’ aanbetaling doen. Voor de start van de onderhandelingsfase al kosten maken door bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring te laten doen. Daarmee is de verkoper geneigd het onderste uit de kan te halen omdat je als koper al kosten hebt gemaakt.
5. Bouwkundig onderzoek en/of een onafhankelijke taxatie helemaal achterwege laten.
6. Onderhandelen op basis van de huidige persoonlijke en financiële situatie en geen rekening houden met de situatie over vijf of tien jaar.
7. Voor ondertekening van de koopakte bij de notaris een laatste controlebezichtiging achterwege laten.
Bron: DFT