Het dagelijkse leven op Curaçao
tarieven van Aqualectra deze maand
Wil je meer weten over de kosten op Curaçao, lees dan ter indicatie de kosten die wij gemaakt hebben tijdens ons sabbatical.
De supermarkt op Curaçao
Over het algemeen kosten boodschappen op Curacao meer dan in Nederland, dit verschilt nog wel per supermarkt waar je heen gaat. De prijzen van bepaalde artikelen verschilt namelijk erg per supermarkt, dit geldt vooral voor dagelijkse voeding als groente&fruit, vlees en zuivel. De Mangusa Hypermarkt is een hele grote supermarkt waar je alles wat je nodig hebt kunt halen.
Bij vrijwel alle supermarkten geldt:
- De prijsverschillen tussen A-merken en huismerken zijn vaak groot, het is dus verstandig om de prijzen eerst goed te vergelijken..
- Vlees is een stuk goedkoper dan je in Nederland gewend bent. Groente en fruit is juist weer (flink) duurder en daarbij soms ook nog veel slechter van kwaliteit.
- Let ook heel goed op de houdbaarheidsdatum, daar zijn ze op Curaçao iets minder moeilijk mee. Wij hebben het regelmatig gezien dat melk al een paar dagen over de datum was en nog gewoon in het schap stond. Let vooral ook op met vlees: dat ligt soms heel lang (te lang!) onderin het vriesvak.
- Ook bij lokale supermarkten als Centrum of Mangusa vind je huismerken van Nederlandse supermarktketens. Zo zijn de huismerken Markant, Perfekt en Jumbo makkelijk verkrijgbaar op Curaçao.
Energiekosten in Curaçao
Door het gebruik van airco kunnen de energie kosten op Curacao erg oplopen. Een veel voorkomend systeem op het eiland is het Pagatinu systeem, dit is prepaid stoom en werkt ongeveer hetzelfde als bij het opwaarderenv an beltegoed. Bij Pagatinu ben je ongeveer 0,50 Nafl per KWH. Met twee personen die beiden in de airco slapen verbruikte wij ongeveer 6 kwh per dag. In de wintermaanden koelt het een beetje af op het eiland en kan je de airco waarschijnlijk dus ook minder vaak/intensief gebruiken.
Autokosten op Curaçao
Omdat je op het eiland nergens komt zonder een auto valt dit ook binnen de vaste kosten. De kostprijs van een nieuwe of tweedehands auto is lager dan in Nederland. Wel wordt je auto door het warme klimaat en het slechte wegdek sneller oud dan hij in Nederland zou doen. Op het eiland rijden vooral veel Japanse, Koreaanse en Amerikaanse auto’s rond. De autoverzekering kost op het eiland minder dan in Nederland, en je kunt je in Nederland opgedbouwde no claim-korting meenemen. Ook op Curaçao doen ze aan een 2-jaarlijkse APK-keuring, en uiteraard moet je wegenbelasting betalen. Kortom, alles bij elkaar kan je auto flink wat geld kosten.
Goedkoop rijden op Curaçao
Gelukkig zijn er ook enkele aspecten rond een auto die autorijden op Curaçao goedkoper maken dan in Nederland. Om te beginnen is het hier niet zo belangrijk om elk klein deukje gelijk op te laten knappen. Vrijwel elke auto heeft wel één of meerdere schades, maar dat wordt wat makkelijker geaccepteerd. Aangezien het eiland met zijn 60km niet erg groot is zal je waarschijnlijk minder kilometeres maken dan in Nederland, hier komt nog eens bij dat benzine op het eiland stukken goedkoper is dan in Nederland. Voor een liter Super ben je op het eiland omgerekend €0,80 per liter kwijt.
Schoolkosten op Curaçao
Indien je kinderen hebt kan de school van de kinderen ook een grote kostenpost vormen. Enkele reguliere scholen geven volledig in het Nederlands les, maar bij deze scholen is vaak een lange wachtlijst. Ook kun je voor een van de drie privéscholen op het eiland kiezen. Deze kosten wel minimaal Nafl 700,- per maand.
Werken op Curaçao
Omdat er ook geld binnen moet komen zal je uiteindelijk ook een baan moeten gaan zoeken. Werk je op een kantoor of in een winkel dan heb je vaak wel airco erbij, maar als je dat niet hebt dan zul je flink moeten wennen aan de hitte tijdens het werk. Doorgaans begint men ’s ochtends niet al te laat (rond 08:00) tot een uur of 17:00 à 17:30. Curaçao kent wel een relatief lange lunchbreak van gemiddeld zo’n anderhalf uur. Dit o.a. voor alle ouders om hun kinderen op te halen van school (op Curaçao alleen ’s ochtends school) en naar de opvang te brengen.
Inkomen
Denk er goed aan dat je inkomen op Curaçao een stuk lager zal liggen dan wat je in Nederland gewend bent! Er is geen algemene formule op los te laten, het scheelt per branche. Maar ga er maar van uit dat je het salaris in NL in Euro’s ongeveer maal 1,4 als bedrag in Antilliaanse Guldens kunt verwachten voor een vergelijkbare functie op Curaçao. Dus kort door de bocht: Minder inkomen, maar de kosten zullen niet veel lager zijn.
Wat ga je doen?
Veel beroepen zijn al aardig oververtegenwoordigd op Curaçao, vooral de beroepen waarbij je met (beperkte) kennis en een eigen netwerkje al snel aan de slag kan als zelfstandige. Zo zijn er ruim 80 (!) makelaars op Curaçao, en ook de car rentals zijn al zwaar oververtegenwoordigd. In de relatief laag geschoolde beroepen (timmerman, loodgieter, winkelpersoneel, etc.) zijn ook al veel Nederlanders actief én heb je uiteraard ook de nodige concurrentie van de ‘originele’ Curaçaose bevolking.
Maak het verschil!
Toch is er in vrijwel elke branche nog wel ruimte voor nieuwkomers. Maar veel zal afhangen van:
- Je netwerk: Het “ons kent ons” is echt van groot belang op Curaçao. Opdrachten worden vooral vergeven op basis van het ‘gunnen’. Netwerkborrels en happy hours zijn dus zeker van groot belang om af te lopen en mensen te leren kennen!
- Je kwaliteit: Je kwaliteit ‘maakt of kraakt’ je bedrijf. Dat geldt overal natuurlijk, maar zeker op een klein eiland als Curaçao. Gaat het in een netwerkje rondzingen dat je slecht werk aflevert, dan zal dat snel veel klanten schelen.
- Je werkhouding: Op een vakantie-eiland is de verleiding soms (vaak?) groot om net even wat rustiger aan te doen. Hier kun je het verschil maken om snel een goede naam te maken op het eiland. Kom je afspraken na (op de afgesproken tijd!), doe wat je belooft te doen en wees netjes naar al je klanten.
Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar op dit vlak laten veel bedrijven op Curaçao het nog liggen. N.B.: Dit geldt voor als je een eigen bedrijf wilt beginnen, maar ook als je in loondienst wil gaan werken. Als je maar duidelijk laat blijken dat je wilt en kunt waar je voor betaald wordt, dan zijn er kansen zat!
Je huis op Curaçao
Het zal je niet verbazen dat het leven op Curaçao zich vooral buiten afspeelt. Bij veel huishoudens kom je eigenlijk alleen binnen om te slapen en je eten klaar te maken. Vandaar dat veel woningen op Curaçao dan ook wel een ‘buiten’ hebben. Variërend van een balkon (hopelijk in de schaduw) tot een grote tuin met zwembad en overdekte zithoek. Eten doe je buiten, bezoek ontvang je buiten, etc. Denk er dus vooral ook aan dat de inrichting van je ‘buiten’ minimaal net zo belangrijk is als de inrichting binnen in je woning.
Verkeer in Curaçao
Het verkeer op Curaçao is vrij relaxed. Vrijwel alleen de ring van Willemstad (Schottegatweg) is 2 baans per rijrichting, waar normaal gesproken niet harder gereden wordt dan rond de 80 km/u. Verder zijn er nog een paar belangrijke (drukke) wegen, zoals de Caracasbaaiweg of de Santa Rosa weg. Over het algemeen rijdt men hier op het gemakkie. Straten die uitkomen op een doorgaande weg moeten vrijwel altijd voorrang geven, maar in tegenstelling tot in Nederland wordt je er hier al snel even tussen gelaten. Je ziet hier relatief veel SUV’s, pick-ups en terreinwagens: auto’s die een wat hogere wielbasis hebben waardoor je wat makkelijker door de hobbels van de onverharde wegen kunt rijden, en tijdens het regenseizoen iets makkelijker door de ondergelopen straten komt. Het wegennet buiten de wijken is vrij overzichtelijk. De straatnamen geven vaak al aan waar de weg naartoe leidt. Wil je bv. naar de wijk Fuik, dan neem je (hoe bedenken ze het … :-)) de Weg naar Fuik. Drukte in het verkeer merk je eigenlijk alleen in oost en zuid-oost Willemstad op bepaalde tijden: ’s ochtends tussen 07:00 en 08:30 vanwege de drukte naar school en werk, tussen 12:00 en 13:30 ivm. lunchtijd en uitgaande scholen, en vanaf 17:00 weer de avondspits als iedereen weer naar huis gaat. Maar je zult al snel weten waar de knelpunten zijn, en waarschijnlijk daar ook wel een binnendoor weggetje voor vinden.
Sport op Curaçao
Veel sporten (vanuit Nederland) kun je op Curaçao ook beoefenen, maar er zijn ook enkele sporten (zoals schaatsen, roeien) die simpelweg niet mogelijk zijn op Curaçao. Nadeel is wel dat met ongeveer 160.000 inwoners (ter vergelijk: dat is ongeveer net zoveel als Apeldoorn) geen grote competitie hoeft te verwachten. De meest populaire sport op Curaçao is honkbal, waar vooral de locals dol op zijn. Voetbal is daarnaast ook nog redelijk groot, maar dan houdt het wel een beetje op. Zo heb je bv. voor dames basketbal slechts twee clubs/teams op het eiland, dus de deelnemers aan de play offs zijn geen verassing meer. Maar voor veel sporten geldt: je kunt het doen in clubverband op Curacao.